Choose your language:

Sublimax® Dry condensing

De kwaliteit van geraffineerde eetbare oliën en vetten wordt in belangrijke mate bepaald door de laatste stap in het productieproces: Desodorisatie. Bij deze processtap worden vetzuren, geurstoffen en andere vluchtige componenten verwijderd uit de olie door de olie in intensief contact te brengen met stoom, bij hoge temperatuur en lage druk (vacuüm). De lage druk, typisch tussen 2 en 5 mbar, wordt in stand gehouden door een vacuümsysteem, het zogenoemde Dry Condensing systeem, waarmee het mengsel van stoom, vetzuren en andere vluchtige componenten vanuit de deodoriser wordt afgevoerd en gecondenseerd op een bundel inwendig gekoelde buizen. Dry condensing systemen bestaan altijd uit 2 of meer condensors met daarin de gekoelde buizen, een koelinstallatie voor inwendige koeling van de buizen, een kleine vacuümgroep waarmee niet condenseerbare componenten worden afgevoerd en een warmwatervat waarmee de buizen na een vriesperiode worden ontdooid en gereinigd.

Sublimax® Dry Condensing
Solutherm heeft in samenwerking met Desmet Ballestra een nieuw, verbeterd Dry Condensing systeem ontwikkeld, met de naam Sublimax®

Het gepatenteerde Sublimax® Dry Condensing systeem kenmerkt zich door de verticale opstelling van de condensors en door de volgende unieke voordelen:

  • Koelmiddelverdamping vanuit dunne, ‘falling films’, met hoge warmteoverdracht en constante verdampingstemperatuur.
  • Goede reiniging van buitenzijde van de buizen, door uitwendige bevloeiing met warm water.
  • Zelf drainend, zowel koelmiddelzijdig (in de buizen) als waterzijdig (mantel).
  • Ongekend lange vriestijden, door grote buisafstand en grote buisdiameter.
  • Spanningsvrije constructie met vrij beweegbare uiteinden van de buizen
  • Kleinst mogelijke koudemiddelinhoud
  • Minimaal energieverbruik

Inmiddels zijn tientallen Sublimax® Dry Condensing systemen over de hele wereld succesvol in bedrijf genomen.

Meer informatie
Sublimax® is ontstaan uit de vruchtbare samenwerking tussen Desmet Ballestra en Solutherm op het gebied van Onderzoek en Ontwikkeling. Desmet Ballestra heeft kantoren in 15 landen en vertegenwoordigingen in nog eens 22 landen. De Smet Ballestra is daardoor een ‘’Global Solution Provider’’ in verschillende markten, waaronder de olie raffinage en leverancier van productie plants en proces equipment volgens de laatste stand der techniek.

Desmet Ballestra en Solutherm hebben bij de ontwikkeling van Sublimax® elk vanuit eigen expertise en invalshoek bijgedragen aan het eindresultaat. Deze aanpak heeft reeds vele malen tot succes geleid en biedt ook nu voorsprong door inzicht en innovatie.

Voor referenties en meer informatie, zie Website Desmet

Solutherm Science behind technology

Neem contact op

Optimalisatie droogproces rookworst

Het drogen van rookworst vindt plaats met grote hoeveelheden warme lucht en is daarmee …

Bekijk case

Impingement Koelen en Vriezen

De door Solutherm doorontwikkelde impingement technologie gebruikt lucht als koel- of droogmedium, op zeer …

Bekijk case

E²E-Condenser

Stoomschillen van aardappelen en groenten is de meest toegepaste methode voor het verwijderen van …

Bekijk case